Jaký je tedy rozdíl mezi konvenčními a Bio potravinami?

Potraviny, které nesou nálepku Bio podléhají při chovu, nebo pěstování přísným legislativním normám. Kontrolu jejich dodržování zabezpečuje Ministerstvo zemědělství a jím pověřené soukromé společnosti. Každou farmu pravidelně navštěvuje inspekce, která kontroluje dodržování všech zásad, odebírá vzorky, uděluje certifikát původu Bio a případná pochybení pokutuje jak finančně tak odebráním práva užívat označení Bio. Dalším orgánem, který dohlíží na udílení certifikátu Bio je Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.

Jaký je tedy rozdíl mezi konvenčními a Bio potravinami?

Bez chemie – ekologicky hospodařící zemědělci nesmí používat žádné chemikálie – tedy pesticidy, herbicidy, antibiotika, dusíkatá ani jiná průmyslová hnojiva, růstové hormony atd. Bio potraviny tedy neobsahují žádné zbytky těchto látek, jak je tomu zpravidla u konvenčních potravin, maso neobsa-huje vysoké procento vody jak je tomu masa z průmyslových velkochovů a nevystavujete se tedy jejich účinkům na zdraví, které stále nejsou zcela plně prozkoumány. Chov zvířat – Ekologické zemědělství nevidí ve zvířatech jen předměty k dosažení zisku, ale především živé tvory. Ekologické chovy musejí zvířatům poskytovat volný výběh (klecové chovy jsou zakázány), menší počet zvířat na jednotku plochy, přístup do venkovních ohrad. Mláďata jsou delší dobu kojena a ponechána u matky. Zakázáno je krmení masokostní moučkou a krmivo musí také pocházet z ekologického zemědělství. Výsledná potravina je tedy kvalitní, bez obsahu chemických látek, bez velkého procenta vody, jak tomu bývá u zvířat jejichž krmivo obsahuje hormony.

Mléko a maso krav, které se pasou na trávě obsahuje mnohonásobně větší množství látky CLA (konjugovaná kyselina linolová), která pomáhá zásadním způsobem odbourávat tuky a současně působí jako ochrana svalů, které při redukčních dietách ztrácejí na hmotnosti.

Zpracování produktů – nejen chov či pěstování Bio potravin ale také jejich zpracování podléhá stejným pravidlům. Povoleno není použití ochucovadel, barviv, zlepšovačů vůně podobných látek. Výsledkem je potravina s přirozenou chutí a vůní, nevýhodou většinou kratší trvanlivost.